Tagliatelle z łososiem i olejem kokosowym

Szybki i prosty przepis, jednak danie dalekie od fast-foodu. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś dobrego, ale nie masz ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. Pyszny pieczony łosoś w towarzystwie dobrej jakości makaronu z pełnego ziarna i zdrowego oleju kokosowego z pewnością Cię zachwyci :-) Radzę wypróbować, jak dla mnie, palce lizać!

Danie robiłam już wiele razy, w różnych wersjach i modyfikacjach. Dziś zamieszczę przepis w takiej formie, jaka mnie najbardziej odpowiada. Metodą prób i błędów skompletowałam najlepsze według mnie składniki. Możesz oczywiście trochę je pozamieniać, pewnie zechcesz np. zastąpić olej kokosowy virgin zwykłą oliwą, bo łatwiej ją kupić. Nie dziwi mnie to – sama na początku tak robiłam, jednak akurat w tym przepisie ów składnik pasuje idealnie i podnosi walory zdrowotne. Jego akurat nie radzę zmieniać. Możesz też użyć swojego ulubionego makaronu, jednak ja osobiście najbardziej polecam makaron gryczany.

Olej kokosowy, zalety

Jeśli nie wiesz jeszcze wiele o tym składniku, warto poświęcić mu chwilę uwagi. To jeden z moich ulubionych ekologicznych produktów. Olej kokosowy virgin, z pierwszego tłoczenia, nie zawiera on cholesterolu, za to jego poziom w organizmie. Jest w stu procentach naturalny, doskonale reguluje przemianę materii. Możemy z powodzeniem zastąpić nim masło lub margarynę. Nadaje się do wypieków, smażenia i pieczenia, nie przypala się. Doskonale się na nim smaży, nie zmienia smaku potraw.

Lista składników:

około 50 dag filetu z łososia
makaron tagliatelle, gryczany
mały patison
puszka kukurydzy
natka pietruszki
2 marchewki
olej kokosowy virgin
śmietana 18 %
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę pokrój w pióra i zrumień na oleju kokosowym. Dodaj obranego i pokrojonego w paseczki patisona, pokrojoną marchewkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do momentu, aż warzywa zmiękną. Łososia obierz ze skóry, pokrój na kawałki dowolnej wielkości (nie za małe, żeby się nie rozpadły w całości) i dodaj do warzyw. Pod koniec smażenia dopraw całość, dodaj kukurydzę z puszki – ilość wedle uznania, pokrojoną natkę pietruszki i zabiel odrobiną śmietany. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Tagliatelle z łososiem i olejem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>