Zupa-krem z dyni

Pyszna zupa na jesień, jedno z moich ulubionych rozgrzewających dań. Bardzo pożywna, zdrowa i mało kaloryczna. Możesz przygotować ją bardzo szybko, a efekty z pewnością Cię zadowolą. Danie proste i tanie, ale bardzo eleganckie. Idealne na przyjęcie dla przyjaciół czy dla rodzinki. Kupiłaś już dynię? To do dzieła :-)

Sekret tej zupy tkwi w przyprawach. Zdrowa żywność może być naturalnie pyszna, bez nadmiaru soli, dodatku sztucznych „podkręcaczy” smaku typu maggi czy wegeta. Nasz krem z dyni doprawiamy jedynie niewielką ilością soli, a sekret jej aromatu tkwi w pieprzu cayenne i w imbirze. Dodatki tworzą pikantny, rozgrzewający bukiet smakowy, który doskonale komponuje się ze słodkawą dynią.

Składniki:

szklanka samodzielnie wykonanego przecieru z dyni
ok. 2-3 szklanki bulionu
średnia marchewka
1/4 szklanki tłustej śmietany
świeży imbir
sól
piperz cayenne
oliwa

By zrobić przecier z dyni, należy pokroić ją w kostkę, zalać bulionem tak aby była prawie cała zakryta i gotować około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz imbirem. Podczas przyprawiania cały czas smakujemy naszą potrawę, pamiętając, by dać przyprawom czas na rozpuszczenie się i rozprowadzenie. Po zagotowaniu wyłączmy palnik. Całość blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy jeszcze bulionu, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Dodajemy odrobinę śmietany. Sprawdzamy smak i w razie potrzemy jeszcze doprawiamy cayenne oraz solą. Zupę-krem z dyni należy podawać gorącą.

Można serwować z małymi grzankami lub z prażonymi pestkami z dyni.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Zupa-krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>