Chleb esseński, jak przygotować go samodzielnie?

Inaczej nazywany chlebem Ezechiela. Powstaje z kiełkowanych ziaren, dzięki czemu jest wyjątkowo zdrowy i bogaty w cenne składniki odżywcze. Ma charakterystyczny słodkawy smak i ciężką, gliniastą strukturę. Choć może nie brzmi to zachęcająco, w rzeczywistości chleb esseński jest naprawdę bardzo smaczny. Z dzisiejszego przepisu dowiesz się, jak przygotować go samodzielnie.

Warto wprowadzić chleb esseński do swojej codziennej diety, ponieważ jest on źródłem energii i wielu cennych mikroelementów. Jest on popularnym elementem diety przyspieszającej metabolizm, a także diety opierającej się na zgodności z grupami krwi. Na chlebie esseńskim pościł biblijny Ezechiel, otrzymawszy wskazówki do jego przygotowania od samego Boga.

Mój przepis nie jest ściśle oparty na tym z Pisma Świętego, który przewidywał przyrządzenie chleba z z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Jego smak i właściwości powinny być jednak równe niebiańskie :-)

Proponuję przepis na chleb esseński z kaszy jaglanej, bobu i ciecierzycy.

Czego będziesz potrzebować?

Składniki na zaczyn:

150 g zakwasu orkiszowego
200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
100 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
50 g zmielonej kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej)
200 g letniej wody

Składniki na ciasto:

przygotowany zaczyn1
50 g wody
łyżeczka soli
300 g mąki pszennej typ 650
100 g ugotowanej ciecierzycy
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g ugotowanego bobu

Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu wymieszaj, przykryj naczynie i pozostaw w ciepłym miejscu na przynajmniej dwanaście godzin.
Gdy ciasto odczeka już wymaganą ilość czasu, ugotuj bób, kaszę jaglaną i ciecierzycę. Pozostaw do ostygnięcia. Bób oraz cieciorkę lekko zmiksuj malakserem, tak by masa nie była specjalnie gładka.
Następnie do zaczynu dodaj wodę z solą i wymieszaj. Dodajemy kaszę i zmiksowane warzywa strączkowe.
Dosyp mąki pszennej. Teraz zajmij się wyrabianiem ciasta. Możesz zrobić to rękami, drewnianą łyżką albo mikserem. Z doświadczenia polecam pierwszy sposób, który jest dla mniej najlepszy i najprzyjemniejszy. Ciasto powinno być delikatnie lepiące i zwarte.
Teraz podsyp je odrobiną mąki i uformuj bochenek. Umieść go w wiklinowym koszu wyłożonym serwetką. Pozostaw do wyrośnięcia (około 2 godzin).
Przerzuć wyrośnięty chleb na blachę. Wypiekaj w piecu na 230 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
Ostudź upieczony chleb.

Gotowe, smacznego!

6 przemyśleń na temat “Chleb esseński, jak przygotować go samodzielnie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>