Ciasteczka owsiane fit

Łatwe i szybkie, pyszne, a przy tym mniej tuczące niż zwykłe słodkie przekąski. Podkręcają procesy trawienne dzięki dużej zawartości błonnika. Ideał? Takie są moje ciasteczka owsiane bezglutenowe, które nauczyłam się piec dla mojego synka (możesz też oczywiście przygotować je z normalnych płatków z glutenem). Teraz przepada za nimi cała moja rodzina i wszyscy znajomi, którzy mieli przyjemność ich spróbować. To chyba wystarczająca reklama, także jeśli Was zachęciłam, to przechodzimy do konkretów.

Do przygotowania ciasteczek będą nam potrzebne płatki bezglutenowe owsiane. Jeśli nie masz problemów z nietolerancją glutenu, możesz oczywiście kupić zwykłe.
Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem. W niektórych krajach, np. w Finlandii, produkowany jest jednak także czysty, certyfikowany owies, który można spożywać na diecie bezglutenowej (w ograniczonych ilościach).

Czego potrzebujesz?

200 g masła,
3/4 szklanki stevii (lub cukru brązowego, białego)
1 duże jajko,
1 laska wanilii,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli (choć ja nie dodaję),
2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)

Sposób przygotowania:

Roztapiamy masło w pokojowe temperaturze. Masło roztopione ucieramy ze stevią na jasną, puszystą masę (można użyć miksera). Dodajemy jajko i zmiksujemy. Dodajemy wanilię wyskrobaną nożykiem z laski. Wsypujemy pozostałe składniki i miksujemy do utrzymania jednolitej masy (to wymaga siły bo masa jest ciężka i gęsta).
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kuleczki w rękach, po czym je rozgniatamy (można używać do tego łyżeczki). Układamy ciasteczka na blaszce w większych odległościach, bo rosną! Pieczemy ok 15-17 min.

Z tego przepisu powinno wyjść ok. 40 ciasteczek, czas przygotowania: 30 min., 40 min.

Do ciasteczek można oczywiście dodać wedle uznania: rodzynek, migdałów, orzechów wszelkiego rodzaju, żurawiny, czekoladę :-)

3 przemyślenia na temat “Ciasteczka owsiane fit

  1. Lubię proste szybkie przepisy. Może nie powinnam tego pisać ale jak widzę bardzo długą listę składników, zmieniam stronę. Przerażają mnie takie przepisy, albo jakieś wyszukane składniki.
    Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie.
    A co do soli warto ją dodawać, podkręca smak :)

Odpowiedz na „~Ela DziurkowskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>