Domowe drożdżówki z różą i kruszonką

Ten zapach rozanieli chyba największego marudę. Mnie ciasto drożdżowe z owocami, szczególnie z różą, nieodłącznie kojarzy się z domem. W weekend majowy pokusiłam się o przygotowanie drożdżówek takich, jakie robiła moja babcia. Nie miałam niestety płatków róży, żeby utrzeć je samodzielnie z cukrem, wiec wykorzystałam gotowiec ze słoika. Efekt był jednak wspaniały, a rodzinka zachwycona. Drugą partię zrobiłam z dżemem z jeżyn z działki, zrobionym przez ciocię.

Ciasto drożdżowe to moim zdaniem najlepsze z ciast (a przy tym najbardziej naturalne). Najbardziej kocham jego zapach i zwykle nie mogę się powstrzymać przed zjedzeniem choć kawałeczka na ciepło. Podobno jednak pogłoska, że boli od tego brzuch, jest nieprawdziwa. Być może taki mit wymyśliły nasze babcie, kiedy nie mogliśmy się oprzeć przed podjadaniem ciasta, które jeszcze nie ostygło?

Jeśli też uwielbiasz ciasto drożdżowe, polecam te drożdżóweczki, u mnie sprawdzają sięna medal i pięknie wyrastają. Oto przepis.

Składniki:

600g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
45 g cukru
20 g drożdży
60 g masła
1 słoik róży (lub jakiś ulubiony dżem owocowy do wyboru)

Kruszonka:

200g mąki pszennej
100g cukru
100g miękkiego masła
wanilia

Sposób przygotowania:

CIASTO

Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz mleko i jajko. Dokładnie mieszamy i dodajemy cukier oraz mąkę. Składniki rozrabiamy na gładkie, klejące się do rąk ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK

Kiedy nasze ciasto już wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 części równej wielkości. Każdą pojedynczą cząstkę formujemy w kulkę i rozwałkowujemy do grubości ok. 1 cm. Smarujemy dżemem i zawijamy w rulonik. Rulon składamy na pół i przecinamy w miejscu zgięcia mniej więcej do połowy. Z obu stron rozkładamy przekrojone ciasto do zewnątrz, formując jakby serduszko.

Jeśli ten sposób wydaje ci się niezrozumiały (niestety ni mam możliwości zamieszczenia filmiku). , możesz wykorzystać łatwiejszy. Wystarczy całe ciasto rozwałkować i nasmarować dżemem, a następnie zwinąć w rulon. Rulonik tniemy na małe roladki – w standardowy sposób :)

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do powstania sypkiego ciasta.

Gotowe drożdżówki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką.

Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.

Palce lizać :)

2 przemyślenia na temat “Domowe drożdżówki z różą i kruszonką

Odpowiedz na „~MarzenaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>