Chłodnik ogórkowy

Pierwsze upały już za nami, niebawem zapewne nadejdą kolejne ciepłe dni. Latem raczej odechciewa się nam gorących napojów i zup. Z tych drugich trudno jednak rezygnować, szczególnie jeśli dbamy o dobrą dietę. Dla amatorów zup nie ma nic lepszego w ciepłe dni niż orzeźwiający chłodnik. Jednym ze smaczniejszych, tańszych i łatwiejszych w przygotowaniu jest chłodnik ogórkowy. Ponadto ma on doskonałe właściwości chłodzące i gasi pragnienie! Ja go uwielbiam. Dziś mój własny sprawdzony przepis.

Ogórki kiszone nie są specjalnie drogie i można łatwo je dostać, ja jednak kiszę je sama i zwykle zapasy starczają mi na rok. Przygotowanie chłodniku zajmuje maksymalnie 40 minut, później wystarczy dobrze go schłodzić.

Składniki:

0,5 kg kiszonych ogórków
0,5 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki
2 jajka
parę rzodkiewek
ząbek czosnku
0,5 pęczka szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Odcedź i ostudź. Pokrój w kostkę. Następnie zmiksuj blenderem i zmieszaj z bulionem warzywnym. Ugotuj jajka na twardo, bierz i pokrój w drobną kosteczkę lub posiekaj.
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki oczyścić, umyj i pokrój w większą kostkę. Opłucz i posiekaj szczypiorek. Czosnek obierz, umyj i wyciśnij przez praskę.
Do bulionu z ziemniakami dolej 1/2 l wody, dodaj starte ogórki kiszone wraz z sokiem, jajka, rzodkiewki, czosnek i szczypiorek, wymieszaj. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>