Łosoś z olejem kokosowym

Dziś prosty, acz niestety nie najtańszy przepis. Sprawdza się, kiedy planujemy przygotowanie szybkiej, a przy tym eleganckiej potrawy. Osobiście uwielbiam łososia niemal w każdej postaci, ale ten pieczony z olejem kokosowym i z parmezanem ostatnimi czasy szczególnie przypadł mi do gustu.

Do przygotowania łososia koniecznie potrzebny nam będzie bio olej kokosowy. Jest on nie tylko smaczny (delikatny, niemal niewyczuwalny posmak nie zakłóca smaku ryby i lekko go urozmaica). Jest też bardzo zdrowy i doskonały do pieczenia. Ryba pozostaje bardziej wilgotna w środku i nie wysycha praktycznie wcale. Pycha!
Oto, jak ostatnio piekę łososia. O starszych moich metodach (masło plus zioła) praktycznie już zapomniałam.

Potrzebujemy:

2 filety z łososia
bo olej kokosowy – 2 łyżki
świeży koperek 2 ząbki czosnku
starty parmezan – pół szklanki
1 cytryna
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nic prostszego, właściwie nie musiałabym go pewnie opisywać, ale dla ścisłości: filety z łososia myję i osuszam delikatnie papierowym ręcznikiem. Wyciskam czosnek przez praskę. Nacieram rybę olejem kokosowym i czosnkiem. Posypuję drobniutko posiekanym koperkiem i na koniec doprawiam (używam soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu). Pod koniec rybę dokładnie posypuję parmezanem. Piekę w piekarniku na 200°C piekarnika przez około pół godziny. Jeśli jesteś przyzwyczajony do kropienia ryby cytryną i masz już taki odruch :-) nie musisz się powstrzymywać. Sprawdzałam i cytryna pasuje do tak przyrządzonego łososia całkiem nieźle.
Tak przygotowanego łososia podaję najczęściej z ryżem basmati albo z ciemnym i oczywiście z sałatką.

Pycha!

Jedno przemyślenie na temat “Łosoś z olejem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>