Ciasto z ekologicznymi suszonymi owocami

Dzisiaj przepis na keks dla tych, którzy od słodkich ciastek z kremem wolą coś delikatniejszego i lżejszego. Do mojego ciasta dodaję ekologiczne suszone owoce bez cukru, konserwantów i i innych dziwnych dodatków. Czuję się więc w pewnym sensie rozgrzeszona, gdy zjem dwa kawałki zamiast jednego :-) odrobina przyjemności należy się każdemu.

Nie jest to może ulubiony przysmak mojego synka, ale ja i mąż wprost za nim przepadamy. Trzeba powiedzieć, że jest to ciasto raczej „dla dorosłych”. Ekologiczne suszone owoce nie są raczej smakołykiem dla młodego nesquikożercy, do pewnych rzeczy malucha trudno przekonać, kto próbował, ten wie. Do niektórych smaków po prostu musimy dorosnąć :-)

Ciasto przygotowuje się łatwo i szybko, trzeba tylko kupić naprawdę dobre owoce, taki jest jego sekret.

SKŁADNIKI:

Składniki

Margaryna do pieczenia
240 g mąki
200 g cukru pudru
proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
cukier waniliowy (opakowanie)
5 jaj
ekologiczne suszone owoce (figi, daktyle, krążki ananasa, wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE:

Ukręć margarynę w makutrze razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Do utartej na gładko masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj dalej. Suszone owoce obtocz w mące, żeby nie opadły na dno. Z białek ubij pianę i wymieszaj z masą. Dodaj owoce obtoczone w mące i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do podłużnej formy keksowej wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 40-60 min. w temperaturze 180 st. C.

Well done!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>