Letnie pierogi z jagodami i wiśniami

Sezon w pełni. Lato nie może dla mnie obejść się bez pysznych pierogów z owocami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Robi się je szybciej niż wszystkie pozostałe, bo nie trzeba przygotowywać do nich farszu. Są słodkie i orzeźwiające, smakują małym i dużym. To jeden z naszych ulubionych obiadów, a mój synek wprost za nimi przepada.

Sekret moich pierożków z jagodami tkwi w cieście. Aby było ono miękkie i pyszne, dodaję do niego masła. Wtedy pierogi zdecydowanie lepiej się klei, ciasto nie obsycha, a po ugotowaniu… Sami zobaczycie ;-)

Drugi sekret, pozornie wcale nie taki odkrywczy, polega na tym, że pierogi z wiśniami i z jagodami podaję razem, na jednym talerzu (i gotuję oczywiście w jednym garnku). Wtedy jedzenie jest prawdziwą przyjemnością i jest mniej monotonne. Po kwaśnej wiśni sięgasz po pierożek ze słodkimi jagodami. Sak wspaniale się równoważy i dzięki temu ciągle chcesz jeszcze :-)

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500)
50 g miękkiego masła
ok. 250 ml wody

Przygotowanie ciasta:

Ciasto pozornie najprostsze z możliwych, a genialne. Z mąki robimy kopczyk na stolnicy. Do środka wlewamy gorącą wodę i wkładamy masło. Zagniatamy ciasto.

Do środka:

ok. 200 g świeżych jagód
ok. 400 g świeżych wiśni (wypestkowanych)

Przygotowanie:

Wszystkie owoce myjemy i osuszamy. Wiśnie drylujemy maszynką lub ręcznie (ja używam do tego małego widelczyka do tortu z dwoma ząbkami. Wydrążone umieszczamy w sitku, aby ociekały z soku. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kółeczka szklanką lub filiżanką. Lepimy pierogi, używając, by sok z owoców nie dostawał się w miejsca łączenia ciasta. Gotujemy krótko w osolonej wodzie. Oczywiście do połowy pierogów wkładamy jagody, a do połowy, osobno, wiśnie.

Ja najczęściej podaję pierogi tradycyjnie, z gęstą śmietaną i cukrem – i nie przejmuję się w tym wypadku kaloriami. Moja teściowa dodatkowo polewa je roztopionym masłem. Cóż, forma podania to już kwestia preferencji. Ja w tym wypadku stawiam przede wszystkim na przyjemność!

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>