Tajska zupa z kurczakiem i pędami bambusa

Gdy potrzebuję przepisu na szybkie i mało pracochłonne danie, lubię sięgać po przepisy kuchni azjatyckiej. Większość chińskich lub tajskich potraw jest łatwa w przygotowaniu a dodatkowym atutem jest fakt, że często są to dania jednogarnkowe, które nie wymagają brudzenia wielu naczyń, wyciągania z dna szafy blendera itd. Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na smaczną i zdrową zupę tajską z kurczakiem i pędami bambusa. Mojemu mężowi i synkowi bardzo smakuje. Jestem pewna, że zasmakuje i Wam!

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 l bulionu drobiowego
2 cebule
4-5 obranych pieczarek
15-20 szt. pędów bambusa konserwowego
½ puszki kukurydzy konserwowej
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki stołowe oleju kokosowego bio
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżeczka miodu naturalnego
1 łyżeczka curry w proszku
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy bio olej kokosowy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kurczaka smażąc do momentu aż mięso uzyska lekko złotawy kolor. Następnie wsypujemy pokrojone w cząstki pieczarki, pędy bambusa i pół puszki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej. Całość podsmażamy około 2 minuty. Po upływie tego czasu dolewamy bulionu drobiowego z mlekiem kokosowym, dodajemy łyżeczkę miodu naturalnego, łyżeczkę curry i łyżkę stołową soku z cytryny. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Lubicie kuchnię tajską? Jakie dania najchętniej gotujecie?

2 przemyślenia na temat “Tajska zupa z kurczakiem i pędami bambusa

Odpowiedz na „~W kuchni u MonikiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>