Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i pestkami dyni

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to na pewno w codziennym jadłospisie brakuje Ci chleba. Na pewno tęsknisz za chrupkim, ciepłym pieczywem, które dotychczas było częścią Twojego śniadania. Oczywiście w sklepach coraz częściej można spotkać chleb bezglutenowy, jednak przekonałam się, że jest lekko suchawy i pozbawiony smaku. Zaczęłam się więc zastanawiać nad upieczeniem własnego chleba bezglutenowego.

Chleb bezglutenowy to przede wszystkim mąka bezglutenowa i chciałabym uprzedzić, że jest ona trochę trudniejsza w obejściu. Przede wszystkim potrzebuje więcej wody niż mąka z glutenem i trudniej wyrasta, ale nie należy się zrażać, ponieważ efekty będą zadowalające.
Pamiętaj by chleb piec w foremce, ponieważ ciasto jest lepkie i nie utrzymuje swojego kształtu.

Do wypieku chleba potrzebujesz:
250 g mąki gryczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżki siemienia lnianego
0,5 szklanki pestek dyni
8 g drożdży instant
płaska łyżka soli
czubata  łyżka cukru
600 ml ciepłej wody (w razie konieczności większa ilość)

Sposób przygotowania:

Na początku należy wymieszać wszystkie suche składniki, oczywiście rodzaj ziaren czy nasion możesz wybrać według własnego uznania. Następnie należy dolać 500 ml wody, jednocześnie mieszając łyżką powstającą masę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć należy stopniowo dolewać więcej wody. Po wyrobieniu gładkiej masy bez grudek, ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 30 min. przykrywając ręcznikiem. Do foremki wyłożonej papierem włóż ciasto i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed przełożeniem ciasta możesz papier posmarować olejem, wtedy chleb łatwiej odejdzie od papieru. By wstawić chleb do piekarnika, musisz go rozgrzać do 220 stopni Celsjusza. Chleb należy piec przez 50 minut (góra-dół). Po upływie tego czasu należy go wyciągnąć z foremki i piec przez kolejne 10 minut. Gotowy wypiek najlepiej studzić na kratce do pieczenia.

To oczywiście jedna z propozycji wypieku chleba bezglutenowego, ponieważ proporcje możesz dowolnie modyfikować. Czekam na wasze propozycje.

Jedno przemyślenie na temat “Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i pestkami dyni

  1. Witaj,

    Super przepis! Mam do Ciebie wielką prośbę! czy mogłabyś się ze mną skontaktować? :) mam pytanie.
    Mój email: kuba @ naturaonline.pl
    (usuń spacje)

    Pozdrawiam,
    Kuba

Odpowiedz na „~KubaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>