Danie trochę zapomniane – zimne nóżki

Zimne nóżki, a dokładniej galaretka z nóżek wieprzowych, to danie, które jest bardzo dobrze znane przez nasze babcie i mamy. Dzisiaj już trochę o nim zapomnieliśmy, ponieważ bądź co bądź, jest to danie, które wymaga nie tyle pracy, co czasu. Warto jednak przypomnieć sobie przepis na nóżki, które tak często było kiedyś serwowane na niejednej rodzinnej imprezie.

Do przygotowania galaretki z nóżek potrzebne będzie:

6 nóżek wieprzowych
2 przednie golonki lub jedna tylna
3 marchwie
2 korzenie pietruszki lub pasternaku
4 łodygi selera naciowego
6 listków laurowych
dwie łyżeczki ziela angielskiego
sól, pieprz
można dodać kilka gałązek lubczyku

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć nóżki i golonki pod bieżącą wodą. Jeśli jest taka konieczność to trzeba je oczyścić. Mięso ułożyć na spodzie garnka, dodać liście laurowe, łodygi selera naciowego, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i doprawić solą i pieprzem.

Następnie nóżki i golonki zalać taką ilością wody by jej poziom kończył się ok 2 cm nad mięsem. Garnek postawić na gazie, aż do momentu zagotowania wody. Gdy woda będzie się gotować, należy wyjąć z wody szumowiny i dalej gotować nóżki pod przykryciem przez około 4 godziny. Gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości, oznacza to, że są idealnie ugotowane.

Z wywaru należy wyłowić warzywa, a nóżki przecedzić przez sito. Wywar należy ponownie wlać do garnka.

Kiedy nóżki lekko ostygną, należy je dokładnie obrać i oczyścić z kości. Zebrane mięso drobno posiekać i wymieszać z wywarem. Całość należy rozlać do salaterek lub jednego półmiska i pozostawić na noc w lodówce do stężenia. By urozmaicić galaretkę, można do salaterek wrzucić kilka kostek ugotowanej marchewki.

Tak przyrządzona galareta na pewno przypomni nam smaki dzieciństwa. Najlepiej podawać ją polaną octem z kromką chleba. W dużych sklepach można kupić pakowaną galaretę, jednak nijak się ona ma do tej własnoręcznie przygotowanej. Warto więc chociaż raz w roku pokusić się o przyrządzenie tego dania.

5 przemyśleń na temat “Danie trochę zapomniane – zimne nóżki

Odpowiedz na „~Ela DziurkowskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>